Planlegging og oppbygging av fasaden til Østre Porsgrunn kirke

Hvite fasadefliser spesiallaget til kirken

Foto: Rasmus Norlander

I september 2019 stod nye Østre Porsgrunn kirke ferdig, gjenreist på grunnmuren til kirken som brant i 2011. Kirken er FagFlis sitt mest omfattende prosjekt noensinne. Arkitekt Espen Surnevik tok tidlig kontakt med vår avdeling i Skien, og etter en lang og spennende prosess ser vi nå på en kirkefasade komplett med keramiske fliser. 

Det moderne byggverket er dekket av rene, hvite porcelenatofliser både utvendig og innvendig. Også den blå alterveggen er dekket av keramisk flis og står i vakker kontrast til materialvalget i resten av interiøret.

«Prosjektet ble foreslått bygget i porselen, i alle sine overflater innvendig og utvendig, for å knytte seg til byens identitet og historie. Kirken benytter seg av porcellanato-fliser som er homogent hvite tvers gjennom. Det hvite uttrykket gir byggverket et edelt, rent og opphøyd uttrykk som samtidig er en representasjon av den gamle hvite trekirken som brant», forklarer Surnevik til Byggeindustrien.

Porsgrunn er fostret opp på materialet porselen, og arkitektens materialvalg speiler byens lange historie.

 

Se alle bildene fra Østre Porsgrunn kirke!

 

Prosjektet

En av suksessfaktorene for gjennomføringen var det tette samarbeidet mellom FagFlis, arkitekt og den italienske produsenten Mirage. Før prosjektstart dro arkitekten og FagFlis på studietur til Mirage i Italia for å se på detaljer og løsninger for denne omfattende fasaden og det ble konstruert en prøvevegg på byggeplass for å sikre at detaljene stemte.
Italienske Mirage har en egen avdeling med arkitekter og ingeniører til å bistå med detaljering og løsning for hvert enkelt fasadeprosjekt. Underveis i prosessen jobbet disse tett sammen med det norske teamet, og dette samarbeidet var helt avgjørende for gjennomføringen. FagFlis og Mirage deltok på byggemøter underveis og hadde en kontinuerlig oppfølging av byggeprosessen.

«Et nødvendig suksesskriterium var å skape et sømløst samarbeid helt fra produsenten i Italia og frem til hver montør på stillaset i Porsgrunn»
Espen Surnevik, til Mur+Betong.

Har du et fasadeprosjekt? Les mer om Mirage Engineering her.

 

Utendørs bilde av kirke med flislagt fasade

Fasade med spesialtilpassede fliser. Foto: Michel Vo

Fasaden

Stålkonstruksjonen med bindingsverk ble kledd med ventilert fasade og porcelenatoflisen Mirage Jewels JW 19 Extra White. Porcelenato er en hardbrent flis med høy ripefasthet og lavt vannoppsug og er dermed meget godt egnet som kledning. Hardbrent porcelenato er utrolig målnøyaktig og det er derfor mulig å produsere disse spesialstykkene med millimeterpresisjon. For å sikre at hver flis kom på riktig sted ble samtlige fliser nummerert. Opphengsløsningen er tilpasset etter arkitekten og entreprenørens ønsker og de store porcelenatoflisene ble gitt ett sikkerhetsnett i glassfiber på baksiden.

Byggets form har 24 tårn med mange hjørner og vinkler, og for å få alle overflater vakkert dekket av hvite fliser måtte disse spesialproduseres. Utgangspunktet er fliser i formatene 60×60, 60×90 og 60×120, mens hjørneløsningene består av fliser i typen bullnose skråkappet til 3,3 grader. Til klokketårn og vinduer er det benyttet hullfliser med inntil 18 hull på ø100mm.

Tårnet er 35 meter høyt og bød på utfordringer. Løsningen ble å dele det opp i fire seksjoner for så å montere alle flisene på bakken før de senere ble heist på plass, del for del.

Les mer om ventilerte fasader fra Mirage her. 

 

Innvendige vegger

Interiøret i kirken med stoler og alter med blå fliser

Altervegg med blå fliser i 10x10cm fra VitrA. Foto: Rasmus Norlander

Flisene på fasaden kommer igjen i interiøret. Opp til 180cm er flisene dobbeltlimt på vegg med Schônox Q12 spesiallim, og fra 180cm og oppover ble de montert med T-fix festebrakketter. Også på innvendige vegger er det benyttet bullnose fliser kappet til 3,3 grader til hjørneløsninger, og hver eneste flis ble gitt ett unikt nummer for korrekt montering.

Innvendig er det flislagte takbjelker som i tillegg til dobbeltliming med Schönox Q12 krevde mekanisk innfestning i form av hvite skruer med skiver montert i de åpne fugene.

Den iøyenfallende alterveggen ble utsmykket av kunstnerene Espen Dietrichson og Marie Buskov på en bakgrunn av vakre blå fliser fra VitrA. Flisen har en matt overflate og en glasur i RALfarge 2404020A og fargen på utsmykkingen ble tilpasset de blå flisene. Veggflisene er limt på tradisjonelt vis fra gulvet og hele veien opp, vakkert lyssatt med både kunstig og naturlig lys.

Fredrik Lysø ved FagFlis Grenland har fulgt bygget fra start til slutt i et prosjekt vi ikke har sett maken til i Norge. Etter en lang prosess over flere år stod kirken endelig ferdig høsten 2019, og vi er veldig stolt over å kunne presentere Østre Porsgrunn Kirke som et av våre prosjekter.

«Det har vært en utrolig spennende og lærerik prosess som har pågått siden slutten av 2016, hvor samarbeidet mellom arkitekt, entreprenør og oss som leverandør har vært helt avgjørende. Takket være et meget godt samarbeid med folkene hos Mirage ble dette et suksessprosjekt som vi er veldig stolte av.  Jeg er vokst opp noen steinkast unna kirketomten og som lokalkjent og selvstendig næringsdrivende i fjorden her,  har det vært viktig for meg at dette prosjektet ble en suksess.»
Fredrik Lysø, FagFlis Skien

Vil du se flere av våre prosjekter? Klikk her for å komme til våre prosjektsider. 

 

 

Kirkens interiør bader i sollys

Foto: Michel Vo

Fagflis