5 enkle tips for å vedlikeholde dine nye fliser


Endelig er badet ferdig! Det lukter nytt, er skinnende rent og det ser akkurat slik ut som du forestilte deg. Drømmebadet har blitt virkelighet! Så hva nå? Hvordan skal du sørge for at badet holder seg like fint år etter år?

Her er 5 stikkord: 

  • Rens
  • Impregner
  • Rengjør
  • Rens fugen
  • Fjern flekker

 

Vil du ha flere tips om fliser? Besøk bloggen vår her.

 

Minimalistisk baderomsdesign med store grå fliser på gulvet. Ovalt badekar.

Rens overflaten etter fuging

Når overflaten fuges dras fugemassen også ut over selve flisen før det overflødige vaskes vekk med rent vann. Når fugen så har tørket vil det som oftest ligge igjen et fugeslør på flisen. Dette lar seg vanskelig fjerne med rent vann og du trenger derfor et syrebasert rensemiddel laget for å fjerne dette sløret. 

Et slikt rensemiddel kan fjerne fugerester og annen uorganisk forurensing, saltutslag fra terracotta, kalkrester og er effektiv mot rustflekker. Det kan også brukes for å grundig rengjøre gulv utendørs. Det kan nok høres skummelt ut å vaske det nye badet med et syrebasert produkt, men gode produkter rengjør effektivt uten å skade hverken flis eller fug. 

Vi anbefaler: Fila Deterdek eller Surfapore Desalin C

Impregnering

Selv om dagens fugemasser er betydelig tettere og sterkere enn de var før har sementbaserte fugemasser en porøs overflate. Over tid vil de fleste fugemasser bli misfarget, spesielt i utsatte områder. Ved å påføre en fugeimpregnering før det nye gulvet tas i bruk tetter du porene i overflaten slik at skitt ikke så lett trenger inn. 

En impregnering for fug skal ikke endre fargen på fugen. Den vil beskytte fugen og gjøre rengjøringen enklere. 

Vi anbefaler: Fila Fugaproof eller Surfapore M

Bruk vaskemidler beregnet for fliser

Keramiske fliser er et dødt materiale, og det trenger ikke annet vedlikehold enn vanlig rengjøring. Når du skal vaske gulv og vegg kan det allikevel være greit å bruke et middel beregnet for nettopp denne overflaten. Et godt rengjøringsmiddel fjerner skitt og etterlater ikke rester på overflaten slik at du ikke trenger å skylle eller vaske over med rent vann etterpå. Husk at keramiske fliser er veldig tette, og rengjøringsmidler for andre materialer kan resultere i at fett eller andre virkestoffer kan bli liggende på overflaten etter vask. 

Vi anbefaler: Fila Cleaner

Rens fugene

Keramiske fliser endrer ikke karakter over tid. Fargen er bestandig og materialet kan ikke solblekes. Fugen, derimot, er som oftest sementbasert og vil kunne trekke til seg skitt på en annen måte og områdene som er mest utsatt, for eksempel dusjen og gangsone, vil oftest bli mørkere eller lysere etter en tids bruk. I dusjen er det typisk rester av kalk, såpe og fett som gjør at fugefargen endrer seg over tid. 

Hvis du ønsker å friske opp fugefargen igjen kan denne renses med Fila PS87. Dette rensemiddelet kan tynnes ut i forskjellig blandingsforhold, og for vedlikehold av fug er blandingsforholdet 1:20 passe (1 del PS87, 20 deler vann). Fyll bare litt vann i vaskebøtten og bland med PS87. Bruk så en skurepad for å få vasket fugene skikkelig.

Vi anbefaler: Fila PS87

Har du en flislagt flate du trenger hjelp med? Spør oss om råd!

 

Fjerne vanskelige flekker

Etter en tids bruk kan du oppleve at du allikevel har fått flekker på flis eller fug som er vanskelige å fjerne. Fortvil ikke, det finnes hjelp for dette også. Et rensemiddel for fliser vil hjelpe deg å fjerne uønskede flekker. Det kan også hjelpe med å fjerne voks, fett og annen smuss. Har du fått misfargede fuger i gangsonen? Forsøk rensemiddel på dette for å få fugefargen tilbake.

Et rensemiddel som for eksempel Fila PS87 kan blandes mer eller mindre konsentrert alt etter behov og har du vanskelig flekker kan det være du må justere blandingsforholdet deretter. For vedlikehold blandes den tynnere, men for å fjerne vanskelige flekker kan du blande den så konsentrert som 1:5 (1 del PS87, 5 deler vann). 

Vi anbefaler: Fila PS87

Bruk skurepad

For rens og flekkfjerning kan det være du må bruke noe som tar litt bedre enn en vaskeklut. En god skurepad hjelper deg på veien og gjør rensejobben betydelig mer effektiv. 

 

Visste du at vi har en spennende Instagramprofil proppfull av inspirasjon og tips til ditt neste prosjekt? Se den her! 

 

Avlangt flislagt sluk i dusjgulv

Fagflis