Mosaikkfliser


Fliser med størrelse mindre enn 10x10cm kalles mosaikk, og formatet har mange bruksområder. Mosaikkfliser produseres i en rekke forskjellige former, i forskjellige materialer og med et stort utvalg av farger.

Kit-Kat mosaikk

Kit-kat fliser har blitt populære, og det er ikke så rart. De smale stavene gir en tøff tekstur på veggene og flisene finnes både i fargerike og nøytrale nyanser. De ser lekre ut i kombinasjon med andre fliser og løfter interiøret til nye høyder.

Kit-kat mosaikk brukes på vegger, og de kan monteres på både tørre og våte rom. Lag en mosaikksone i dusjen, legg de på vegg over kjøkkenbenken eller gjør peisen til det store blikkfanget. Stavene kan også brukes for å kle runde søyler eller avrundede vegger og hjørner når de monteres vertikalt.

Her kan du se interiør med mosaikkfliser. Bli inspirert!

 

Kjøkken med kit-kat fliser på veggen

Kjøkkenvegg med The Mosaic Factory Sevilla mini Light green

3D mosaikk

3D mosaikk gir vegger som ikke er helt plane. Flisene har gjerne forhøyninger eller vinkler, og riktig lyssetting kan booste den tredimensjonale effekten.

Mutina Phenomenon er en populær kolleksjon med 3D mosaikk, designet av japanske Tokujin Yoshioka. Her finner du alt fra bitte små hexagonfliser med vinklet overflate til lange og smale staver som ligger tett og irregulært sammen på nett. Flisene kommer med en tørr og matt overflate, og de brukes på alt fra baderom og kjøkken til peis og fondvegger.

Soverom med beige mosaikkfliser på vegg bak sengen

Mosaikkflisene Mutina Phenomenon Honeycomb B er sekskantet og med skråskjært overflate. Mosaikken gir en helmatt og teksturert vegg.

Glassmosaikk

Små mosaikkfliser i glass har lang tradisjon, og vi er godt kjent med materialet både i private bad, som kledning i basseng, garderober og spa, eller på veggen over kjøkkenbenken. Glassmosaikk produseres i veldig mange farger, og det er nærmest umulig å ikke finne en passende farge.

Flere typer glassmosaikk kan bestilles som en enkelt farge, som miks satt sammen av flere farger, i regulære og irregulær mønster eller som pikselerte bilder.

Glassmosaikk kan brukes alene, men de er vel så flotte i kombinasjon med andre fliser. Velg mosaikk i kontrastfarger for å markere soner eller finn en tilnærmet ton-i-ton farge for å fokusere mer på overflat og glans.

Den italienske produsenten Trend har en side der du kan skape din egen miks av farger. Du justerer enkelt prosentandeler av hver farge og får se en visualisering av resultatet fortløpende. Klikk her for å gå til Trend Create You Custom Mix.

 

Baderom med lys blå glassmosaikk på vegger og badekar

Aquacolor glass Erma

Storformatfliser kuttes ned til mosaikk

De fleste har fått med seg at keramiske fliser i dag produseres i større og større formater. Mange serier med storformatfliser har tilhørende mosaikk, altså små fliser som er kuttet ned fra de opprinnelige store. Ved å kombinere disse kan du bryte opp flatene med store fliser, og det er vanlig å gjøre dette grepet i for eksempel dusjsonen eller på vegger som skal fremheves.

Denne typen mosaikk gjør litt mindre ut av seg enn varianter som glassmosaikk og Kit-kat. Flisene vil ha samme fargenyanser som hovedflisen, og du får en diskrèt brytning mellom de forskjellige formatene. Det er også et nyttig format til dusjgulvet dersom helningen mot sluket krever mindre formater på flisene.

Les mer: 80 store fliser til badet

Lys grått bad med store fliser og mosaikk

Store fliser kuttes ofte ned til mosaikk, og du kan da kombinere samme flis i flere størrelser. Denne flisen heter Dom Entropia Bianco mosaic

 

Mosaikkfliser i forskjellige former

Mosaikk produseres i mange varianter, og flisene lages både glasert eller uglasert (gjennomfarget), og med blank eller matt finish.

Etruria XXS strekker både form og fargekart langt. Mosaikkflisene finnes blant annet i hexagon, rektangulær, rombe, kors og runde former og i 17 forskjellige farger. Flisene er gjennomfarget og med matt overflate, og egner seg til gulv og vegg i alle typer rom.

Vitra Pro Color er en av våre kolleksjoner med modulfliser med et stort fargekart, og her finner du ensfarget glasert mosaikk i formater som 2,5×2,5 og 5x5cm. Serien har også større fliser som kan kombineres med de små.

Aquacolor Porcelain har glasert hexagon mosaikk i nøytrale farger som hvit, sort og grå. Her er det også metrofliser i mosaikkversjon og runde Penny round-fliser.

 

moodboard med mosaikkfliser i forskjellige former og farger

Etruria XXS har gjennomfargede mosaikkfliser i forskjellige former og farger. Flisene kan også brukes på gulv, og er godt egnet til områder med høyere belastning.

Vil du vite mer?

I våre butikker kan du se flisene i spennende og kreative miljøer. Der får du god hjelp av våre dyktige kollegaer slik at du kan designe ditt drømmeprosjekt. Du finner alle våre butikker her.

Vi deler også inspirasjon, tips og nyheter på våre profiler i sosiale medier. Følg oss på Facebook, Instagram og Pinterest for mer spennende innhold.

 

Baderom med rosa mosaikkfliser på vegg

Mutina Phenomenon Air Rose

Vegg med mosaikkfliser inspirert av ceppo de gres

Cercom Ceppo Di Gres Sabbia

Fagflis