Hvordan velge riktig fug?


Fugemassen er kanskje ikke det vi tenker mest over i hverdagen, men den kan så visst by på litt hodebry når du er midt i en oppussing. For hvilken fugemasse skal du egentlig velge? Og ikke minst, hvilken farge skal du velge?

MERK: Produkttypene vi referer til nedenfor er fra vår leverandør Schönox. Andre produsenter og leverandører kan ha andre kvaliteter på sine produkter.

Enkle, hvite veggfliser med lys grå fug og hvit innredning

Hvite fliser med Schönox sølvgrå sementfug

Sementfug


Dette er den absolutt vanligste fugemassen på private baderom. Sementfug blandes på stedet og er relativt enkel å legge (for de som kan det, i alle fall). Vi har flere varianter av sementfug til forskjellig bruk, og de egner seg alle til private hjem. Mange har nok opplevd at fugen i for eksempel dusjen blir misfarget etter en tids bruk. Da er det greit å vite at sementfugen kan impregneres.

Impregnering for fug endrer ikke fargen på fugen, og du kan derfor velge å impregnere bare de utsatt områdene (gangsone, dusj, badekar, over servant etc) og la resten være som de er. Det er ikke vanskelig å impregnere fuger. På ny, tørr fug påfører du væsken med en pensel og tørker av det som måtte komme på flisen etterpå.


Epoxy

Epoxyfug er krevende å legge, og det må benyttes ekstra beskyttelsesutstyr fra det øyeblikket du åpner boksen (epoxy kan være allergifremkallende). Denne typen fugemasse inneholder kjemikalier som man skal være veldig forsiktig med før massen har herdet, og du bør vite hva du driver med hvis du skal legge dette. Rester av dette produktet må ikke slippes ut i naturen.

Epoxyfug brukes gjerne på steder med høy belastning så som storkjøkken, spisesaler, laboratorier og svømmebasseng. Med andre ord, du trenger ikke epoxy til gulvet hjemme, hverken i gangen eller på badet.

Vil du se flere bad med forskjellige løsninger for fliser og fuger? Se et utvalg av norske bad her.


Farger

Så til det du kanskje lurer mest på: Hvilken farge skal det være på fugen? Og det enkle svaret er: Det kommer an på hva du vil ha!

Ønsker du en diskrèt fug som ikke syntes så godt velger du en fug som er relativt lik flisens farge. Gråtoner er de som er absolutt mest brukt, og det finnes en grå fug for enhver flis. Lyse grå og grå fuger er praktiske og varige, og lys grå (Schönox sølvgrå) er den mest brukte fugefargen på hvite fliser. Velger du fliser med varme farger som beige og sandfarger har vi passende alternativer til disse også.

Vil du fremheve fugen (eller flisen`s form) velger du en kontrastfarge. For eksempel vil hvite fliser med mørkegrå fuger gi et tydelig grid og et industrielt formspråk.

Merk at noen fugefarger er mindre praktiske enn andre, og her ligger nok hvite fuger helt på topp. Det ser unektelig lekkert ut med en ny, flislagt kjøkkenvegg med hvite fliser og hvite fuger… men hvor mange runder med tomatsuppe-sprut tåler den egentlig? Hvis du allikevel ønsker å gå for hvite fuger er det absolutt verdt å ta hele runden med impregnering, samt å sørge for jevnlig rengjøring av denne.

I den andre enden av skalaen finner vi mørke grå og antrasitt fugefarge. Ved valg av disse er det veldig viktig å følge blandingsforholdene nøye, for her er det mye fargepigmenter i sving. Enkelt sagt kan vi si at jo mørkere fugen er jo vanskeligere er det å få en helt jevn farge når den skal legges. På mørke fugefarger vil litt annen type smuss synes bedre, som for eksempel kalk (gir gråhvit misfarging på fugen).

Eksempler på bruk av fug med forskjellige farger.

Ved å være bevisst på valg av fugefarger kan du skape forskjellige effekter

Finn den riktige fugen til dine fliser

Når du har funnet flisen din er det på tide å velge fug, og er du i tvil hjelper vi deg gjerne i mål. Besøk en av våre butikker og få hjelp av våre dyktige medarbeidere i dag. Du finner alle våre butikker her. 

Vi har også en spennende Instagram-konto med inspirerende bilder av fliser og interiør. Kanskje finner du den riktige kombinasjonen her?

 

Fagflis