Hjørnelist eller skråskjært flis?

Er du overveldet over alle valgene du må ta når du skal renovere? Du er ikke alene. I starten tenker du gjerne over de store valgene som vegg, gulv, kjøkkenfronter eller baderomsinnredning. Underveis oppdager du at du må ta stilling til en hel haug med små detaljer, og prosjektet kan føles mer og mer komplekst.

En av detaljene på et bad er hjørnene. Det kan være sisternekasser, nisjer eller andre utvendige hjørner. I bunn og grunn har du tre valg her: Skråskjære flisene, legge flisen med synlig kant eller bruke en hjørnelist. Nederst i denne artikkelen kan du se eksempler på disse tre alternativene.

Skråskjært flis

Grå flis på sisternekasse med gjæret hjørne

Flislagt sisternekasse med skråskjært flis

Kjært barn har helst flere navn: Skråskjære, gjære, jolle. Uansett hva vi velger å kalle det, flisen skjæres i 45 graders vinkel med en vinkelsliper eller vannavkjølt skjæreutstyr og legges mot hverandre. I skjøten legges en stripe med fug. Noen fliser kan være vanskeligere å skjære pent enn andre, for eksempel er det ofte enklere å skråskjære glaserte veggfliser enn hardbrente, gjennomfargede fliser (glasert eller uglasert).  Hardheten og hvor stor spenning det er i flisen har ofte mye å si for hvor pen kant du vil få.

Inspirert av nordiske farger? Se to vakre baderom fra Ålesund her.

 

Synlig kant

Dette er kun pent dersom flisen er gjennomfarget. En gjennomfarget flis har en kjerne med tilnærmet lik farge som overflaten slik at du ikke får en annen farge fra flisgodset som en stripe i hjørnet. Når det skal legges en synlig kant er det penest å bruke den ferdige kanten fra produsenten, altså ikke en kant du har kappet til selv. I overgangen mellom disse to flisene legges en stripe fug.

Hjørnelist

Rund, firkantet eller flat? Aluminium, titan, gull, hvit eller svart?

Med hjørnelister kan du velge å fremheve hjørnene, lage rammer rundt nisjer eller holde det enkelt og diskrèt.

Ønsker du å holde det diskrèt velger du en farge som harmonerer med flisens grunnfarge, den valgte fugefargen eller i naturlig aluminium (blank eller matt). Mange går for krom armatur og aluminiumslistene passer godt til dette. Vil du bryte opp litt velger du en kontrastfarge på listen. Vi ser en økende bruk av sorte hjørnelister, og med sort armatur på badet kan en matchende hjørnelist gjøre baderommet mer interessant.

Hjørnelister fås i forskjellige fasonger. De runde gir et mykt hjørne uten kanter. De kvadratiske gir et skrapt hjørne med likt utseende på begge sider av hjørnet. Med de flate listene dekker du over «kjernen» til flisen på den ene siden av hjørnet mens du på den andre siden får en tynn millimeter-tykk kant.

Se vårt utvalg av hjørnelister fra Nordic Tools her.

 

Minimalistisk bad med hvite fliser og hjørnelist

Blank aluminium med kvadratisk form. Se også avslutningen på treveishjørnet

 

Grå fliser på sisternekasse uten hjørnelist

Flislagt sisternekasse med synlig fliskant

 

Nisje i dusj med trefliser og svart hjørnelist

Dusjnisjer med svart, flat hjørnelist

 

Lyst bad med sorte hjørnelister og armatur

Sort, kvadratisk hjørnelist mot lyse fliser gir en fin kontrast

Fagflis