Fliser og leggemønster


Over kjøkkenbenken er det mange muligheter når det kommer til valg av flis, og alt fra farger, tekstur, formater og mønster kan brukes kreativt for å skape din egen unike stil. Til kjøkkenveggen kan du også tenke på fliser og leggemønster, og her viser vi deg 4 forskjellige mønster for de vanligste fliseformatene.

Forbandt 

Når de vertikale fugene ikke treffer hverandre i overgangen kalles det forbandt. Flisen kan for eksempel ligge med hjørnet midt på flisen under (1/2 forbandt), delvis inn på flisen under (1/3 forbandt) eller helt tilfeldig.

Blå, blanke klassiske veggfliser til kjøkkenet

Self Classica. Dette er et eksempel på 1/2 forbandt leggemønster.

 

Fiskebein

Alle rektangulære fliser kan monteres i fiskebeinsmønster. Hvis du benytter en vanlig rektangulær flis blir vinkelen 45 grader som på bildet under. Du kan også bruke en flis som er skråskjært på kortenden, denne formen kalles gjerne chevron. Mønsteret gir seg da selv ved at kortendene legges mot hverandre i nettopp fiskebeinsmønster.

Fiskebeinsmønster på vegg kan legges vertikalt eller horisontalt. Kjøkkenveggen på bildet nedenfor har monteret mønsteret horisontalt.

Les mer om fiskebeinsmønster her.

Kjøkkenvegg med rektangulære fliser i hvit matt overflate

Vitra Arkitekt 10×20 Ral9016. Her er fiskebeinsmønsteret lagt sidelengs på veggen.

Kryssfug

Kryssfug får du når alle fire hjørnene møtes i et kryss. Dette leggemønsteret passer like godt til klassiske som til stramme, moderne fliser. Kryssfug er også veldig fint om du skal montere flisene vertikalt (stående) på veggen

For å fremheve et leggemønster kan du bruke kontrastfarge på fugen. Les mer om valg av fugemasse her. 

kjøkken med hvite veggfliser lagt i kryssfug

Hvite, kvadratiske fliser lagt med kryssfug.

Moderne fliser til kjøkken i sarte nyanser

Rektangulære fliser montert stående på veggen med kryssfug.

Diagonalt 

En litt annerledes måte å legge fliser på, men vel så virkningsfull. Diagonal legging gir et asymmetrisk uttrykk og passer fint til rene, ensfargede fliser. Flisene på bildet under er skråskjært på kortenden (chevron), og det er denne siden som er montert vannrett. Det er også lov til å leke litt med overgangen mellom flis og vegg, denne overgangen trenger nemlig ikke å være en rett linje.

Kjøkken med terrazzoflis på gulv og skråskjærte veggfliser

Fliser med skråskjært kortende, montert diagonalt på veggen.

 

Vil du se flere fliser og leggemønster?

FagFlis har butikker i hele landet. Besøk din nærmeste FagFlis-butikk for å finne inspirasjon til ditt hjem og snakk med fagfolk om hvilken løsning som er den beste for deg! På vår hjemmeside finner du en oversikt over alle våre butikker og kontaktinformasjon til butikken. Finn din nærmeste butikk her, og se fliser i spennende og kreative miljøer!

Vi har også en inspirerende og levende instagram-profil, hvor vi stadig legger ut bilder av hva som rører seg i flisenes verden. Følg oss på instagram og få oppdatert informasjon om trender og nyheter her!

Fagflis