EVO/2 – flislagte gulv utendørs

Få flisene opp fra underlaget! 

Å flislegge gulvflater utendørs har aldri vært enkelt i Norge. Vi har mye vær og spesielt vinteren med varierende grader av frost kan være utfordrende. At flisen er frostsikker hjelper ikke så mye om limet og underlaget sprekker opp, noe som dessverre ofte skjer. 

De siste årene har systemet hvor man hever flisene opp fra underlaget kommet stadig sterkere. Vi setter flisene på «føtter» og hever de fra gulvet for å unngå frostspreng. 

Finn inspirasjon til dine uteområder her. 

Frostsikre grå fliser på terrasse

Enebolig i Eidsvoll med flislagt uteområde

Føttene

For det meste benytter vi to typer føtter: Faste (fixed) og justerbare (adjustable).

De faste føttene kan ikke justeres i høyden og vil ha en standard høyde på 12 mm. Disse egner seg best brukt der underlaget er helt plant og uten ujevnheter.

Justerbare føtter kan heves og finjusteres. Har underlaget en helning eller er ujevnt vil det være hensiktsmessig å gå for disse for å sikre et helt plant resultat på flisgulvet. Høyden på føttene vil være fra 10mm og opp til 270mm.

På toppen av alle føttene er det «vinger», en liten klaffe som angir avstanden mellom flisene. Som standard ligger denne på 3mm. Litt avstand mellom flisene gir overflatevann mulighet til å renne vekk fra flisegulvet.

Hvor mange føtter man trenger pr flis varierer med flisens størrelse. Din butikk eller salgskontor hjelper deg med utregning av dette.

Finn din butikk her. 

Hevede gulv med frostsikre fliser 

Frostsikre fliser

Selv om de heves fra gulvet og på denne måten ikke har kontakt med lim er det viktig at flisene er frostsikre. Denne egenskapen innebærer at flisen er så hardpresset og tett at porestrukturen ikke tillater vanninntrenging i selve flisen. Den øvre grensen for tillatt vannoppsug er 0,5%, men tettheten til flisene ligger som regel godt innenfor denne grensen. 

Når flisen skal settes på føtter er også flisens tykkelse viktig. En vanlig porcelenatoflis har som regel en tykkelse på rundt 10mm mens fliser til dette formålet må ha en tykkelse på 20mm. 

Hvis høyden på føttene overstiger 10 cm må flisen i tillegg ha en forsterkning på undersiden. Dette bestilles fra fabrikk og flisen vil komme med et ferdig montert fiberarmert nett eller galvanisert stålplate på undersiden.

 

Frostsikre fliser utendørs i Norge

Enebolig Auli . Mirage Evo2 Quarziti River 60×60 .

Se hvordan EVO/2 systemet legges i disse videoene: https://evo.mirage.it/en/laying-systems/introduction/#video-posa

Utvalg

Det finnes et godt utvalg av keramisk flis beregnet for hevede gulv. Under har vi listet opp hovedkategoriene til italienske Mirage: 

Mirage EVO – Betong

Mirage EVO – Stein

Mirage EVO – Tre

 

Lurer du på om dette systemet egner seg for ditt prosjekt? Ta kontakt med din lokale butikk. 

Flislagt terrasse med grå fliser i

 

Kontakt oss

Har du flere spørsmål om oss og våre produkter, er du velkommen til å besøke din nærmeste butikk og snakke med våre flinke fagfolk. Finn din nærmeste butikk her, og se flisene våre i spennende og kreative miljøer!

Vi har også en inspirerende og levende instagram-profil, hvor vi stadig legger ut bilder av hva som rører seg i flisenes verden. Følg oss på Instagram og få oppdatert informasjon om trender og nyheter her!

Fagflis