Miljøvennlige keramiske fliser
Å tenke miljø når du pusser opp har aldri vært mer aktuelt, men det kan være en stor jobb å finne informasjon om alle materialene du skal benytte. Visste du for eksempel at keramiske fliser er helt naturlig? Vi gir deg en kortfattet innføring i hva keramiske fliser er og hvorfor det er et bærekraftig valg.
Ønsker du å være miljøvennlig når du pusser opp? Her er to viktige tanker å ta med seg:
- Velg materialer med høy kvalitet. Tåler overflaten mer slitasje trenger du heller ikke bytte de ut med det første. Dette sparer både miljøet og lommeboken på sikt.
- Gå for en stil du kan leve lenge med, da er sjansen større for at du ikke ønsker å pusse opp igjen om få år.
Keramiske fliser er helt naturlig!
Keramikk lages av råleire og mineraler som blir knust til et fint pulver. Etter en nøye komponert oppskrift blandes disse råvarene med vann til en røre som danner grunnlaget for den keramiske flisen. Vannet trekkes så ut gjennom en tørkeprosess til du sitter igjen med en tørr masse. Denne massen presses til flis under ekstremt høyt trykk før den påføres glasur eller sendes rett i ovnen slik den er. På den andre siden av ovnen kommer det ut en ferdig keramisk flis.
Dette var selvfølgelig kortversjonen, men i grove trekk forklarer det hvordan en keramisk flis lages. Naturlige råvarer, vann og høy temperatur er essensen i enhver keramisk flis.
Ingen kjemikalier
Keramisk flis lages av naturlige råvarer og det ferdige produktet skiller ikke ut noen skadelige stoffer (VOC) i etterkant. I tilfelle brann vil flisen heller ikke ha utslipp av giftige stoffer.
Svinn i produksjonen resirkuleres
Visste du at materialsvinn under produksjonen kan gjenbrukes? Etter at flisen er presset og tørr, men før den brennes, er den ikke særlig sterk. Du kan faktisk knekke den med fingrene. På dette tidspunktet er det naturlig nok en del fliser som knekker og dermed ikke kvalifiserer til videre brenning, og dette svinnet samles opp og sendes tilbake til start.
Gjenbruk av vann
Du har til nå forstått at det forbrukes mye vann under flisproduksjonen. Men visste du at det samme vannet brukes igjen og igjen?
For miljøsertifiserte fabrikker innen flisproduksjon stilles det krav til gjenbruk av vann, og de dyktigste på dette gjenbruker faktisk 100% av overskuddsvannet i produksjonen.
Lang levetid
Et av de kanskje viktigste aspektene ved miljøvennlig materialvalg er nettopp holdbarhet. Velger du et materiale som varer lenge trenger du heller ikke pusse opp så ofte. Keramiske fliser har en forventet levetid på minimum 50 år!
Men hva med de andre materialene?
Alle faktorene nevnt over er med på å påvirke flisens grad av miljøvennlighet. Men hva så med resten? Et baderom, for eksempel, bygges opp av mange flere materialer enn flisen på toppen og da er det viktig at disse materialene også holder miljøstandard:
- Vanlig lim og fugemasser fra Schönox har EC1 sertifikat. Dette betyr at det ikke avgir noen farlige stoffer til innemiljøet.
- Våtromsplater fra Wedi er med i Svanemerkets husproduktportal.
- Schönox membraner har EC1 sertifikat.
- Alle sparkelprodukter fra Schönox har EC1 sertifikat.
Hvordan skal du finne din miljøvennlige flis?
Har du også lyst til å finne miljøvennlige fliser til prosjektet ditt, men er usikker på hvordan du skal finne drømmeflisen og samtidig vite at den er produsert på en bærekraftig måte? Vi hjelper deg gjerne med inspirasjon, veiledning og riktig informasjon! Ta kontakt med din nærmeste FagFlis-butikk for å få hjelp av våre dyktige medarbeidere.
På vår hjemmeside finner du en oversikt over alle våre butikker og kontaktinformasjon til butikken. Finn din nærmeste butikk her, og se flisene våre i spennende og kreative miljøer!
Visste du at vi har en spennende Instagramprofil proppfull av inspirasjon og tips til ditt neste prosjekt?