Miljømerking av fliser


Det kan være flere grunner til å velge keramiske fliser med et miljøsertifikat. Kanskje har prosjektet du jobber med miljøkrav du må følge, eller du ønsker dokumenterte miljøhensyn i produktene du velger til deg selv. I denne artikkelen gir vi deg en innføring i de 3 viktigste sertifiseringene fra våre produsenter. 

Visste du at vi har en egen side der vi samler all miljødokumentasjon fra våre produsenter? Se den her. 

 

Keramiske fliser er laget av naturlige råmaterialer uten tilsatte kjemikalier, og den ferdige flisen er et «dødt» materiale som ikke slipper ut skadelige stoffer (VOC) til omgivelsene. De store miljømerkene tar ikke bare hensyn til selve produktet (flisen), men også til produksjonen. Det kan være alt fra gjenbruk av vann, resirkulering av råmaterialer og svinn i produksjonen, valg av emballasje og utslipp fra fabrikken. 

Nedenfor kan du lese om tre av de mest kjente miljøsertifikatene for keramiske fliser. 

ISO14001

Alle bedrifter har en påvirkning på miljøet. En ISO14001-sertifisering setter fokus på hvordan du kan redusere denne belastningen. ISO14001 sertifiserer hele fabrikken, fra personalhåndtering til produksjon. Sertifikatet viser til fabrikkens evne til å redusere sin belastning på miljøet, og legge til rette for en bærekraftig vekst og økt lønnsomhet.

Hvilke krav som gjelder revideres på jevnlig basis, og den siste revideringen er fra 2015 (ISO14001:2015). Det vil si at dersom en produsent har denne godkjenningen er den gjeldene pr i dag (2020).

Les mer om ISO14001 her!

Dusj med våte fliser som ligner på tre

Denne flisen har både EU Ecolabel og LEED sertifisering. Flis: Mirage Signature

EU Ecolabel

EU Ecolabel er en merkeordning som er en del av EØS-avtalen (EU blomsten). Produsentene som får dette sertifikatet må dokumentere at produksjonen og produktene tilfredsstiller kriteriene til helse- og miljøkrav. Innen fliseproduksjon må produsentene dokumentere et nivå av miljøhensyn helt fra steinbruddene til ferdig emballert produkt. 

Logo for EU EcolabelProdusenten må kunne vise til: 

  • 1. Resirkulering av råmaterialer og vann i produksjonen.
  • 2. Minimalt utslipp av skadelig stoffer fra fabrikken.
  • 3. Meget lave eller fraværende nivåer av bly og kadmium i det ferdige produktet 
  • 4. Kildesortering av avfall fra fabrikk. 

 

Sertifiseringen gjelder ikke for hele fabrikken, men må dokumenteres for hver produksjon/kolleksjon. Det er derfor spesifisert i sertifikatet hvilke serier som innehar EU Ecolabel. 

Les mer om EU Ecolabel her!

LEED 

LEED står for Leadership in Energy and Environmental Design og er en internasjonalt anerkjent sertifisering av byggverk. LEED brukes i hovedsak i USA. Et produkt sertifisert under LEED får en poengscore som viser hvor miljøvennlig produktet er, og disse poengene kan igjen benyttes for sertifisering av ferdige bygg.

LEED utvikles og styres gjennom U.S. Green Building Council. Les mer om LEED her!

Gikk du glipp av artikkelen om Miljøvennlige keramiske fliser? Les den her. 

 

Vi hjelper deg

Ønsker du også å velge miljøsertifiserte fliser når du skal pusse opp? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg. Du finner alle våre butikker her. 

Fagflis