Fugefølge – er det egentlig viktig?


Vi kaller det fugefølge når fugene fra forskjellige flater møter hverandre i overgangen, for eksempel der gulv møter vegg. Men hvor viktig er dette for helheten?

For å få fugefølge er du avhengig av at flisene du velger har eksakt lik størrelse. Dersom flisene er noe ulike, selv bare en millimeter, vil dette by på utfordringer under leggingen. Fugen vil forskyves tilsvarende (for eksempel med en millimeter) for hver fug og du ender opp med en halv centimeter forskyvning etter bare 5 fliser. Om det er viktig med fugefølge eller ikke kommer an på designet, men vi slår gjerne et slag for spennende kombinasjoner fremfor selve «rutenettet».

Samme flis på gulv og vegg

Dersom du velger et design der du har samme flis på gulv og vegg vil det være naturlig å planlegge for fugefølge. Dette er da også ganske enkelt i og med at flisens størrelse vil være helt lik på alle overflater. Som regel vil fliser med forskjellige formater, men innen samme serie, også kunne passe sammen, men dette er viktig å kontrollere før bestilling.

Forskjellige formater

Ønsker du mer valgfrihet i sortimentet kan det være en god idè å legge bort fugefølge som kriterie. En vanlig løsning er å legge flisene konsekvent uten fugefølge slik at fugene ikke møtes noe sted. Badet nedenfor er et godt eksempel på hvordan dette kan bli i praksis. Fugen fra de blå gulvflisene treffer ikke fugen på veggene. Der gulvflisen er brukt på vegg er det derimot naturlig å trekke de samme linjene oppover veggen.

Baderom i Bodø med blå gulvfliser og fondvegg

Bad med forskjellige fliser uten fugefølge

Demp linjene med riktig fugefarge

La oss si at du har valgt fliser med forskjellige formater til gulv og vegg. For å ikke trekke oppmerksomhet til de forskjellige størrelsene kan du velge å tone fugefargen inn mot flisene. Du velger da en mørk fug til den mørke flisen og en lys fug til den lyse flisen. Er flisen beige går du for en beige nyanse på fugen og så videre. På denne måten roer du ned rutenettet og lar flisens overflate komme i fokus.

Bad med store og små fliser uten fugefølge

Store og små fliser uten fugefølge

Finn din inspirasjon

Husk å følge oss på sosiale medier for masse inspirasjon og tips om fliser, trender og nyheter. Finn oss på Facebook, Instagram eller Pinterest.

Fagflis